Goede openingszin van je motivatiebrief

Een goede openingszin is belangrijk om de aandacht van de lezer gelijk te pakken.
Zorg er dus voor dat jouw openingszin niet een standaard openingszin is die iedereen gebruikt.

motivatiebrief-voorbeelden


Het kost wat extra aandacht, maar uiteindelijk zal je hiermee het verschil kunnen maken!
Om een idee te geven van de mogelijkheden, is hieronder een slecht en goed voorbeeld gebruikt voor de vacature van beveiliger.

Een voorbeeld van een standaard openingszin
“Op de website van uw bedrijf zag ik dat er een vacature openstaat voor de functie van beveiliger. Ik wil graag reageren door mijzelf als kandidaat voor deze vacture op te werpen”.

Een dergelijke openingszin zal waarschijnlijk al ingevuld kunnen worden door een ervaren recruiter bij het lezen van het 3e woord in deze zin. De rest van de zin zal dus weinig interesse opwekken. Dit zorgt ervoor dat er een bepaald gevoel is ontstaan bij jouw brief en dat je vanaf begin af aan al achter de feiten aanloopt. Hoe kan je het anders doen?

Een voorbeeld van een pakkende openingszin
“Met een zwarte band in twee verschillende vechtsporten, meerdere uitzendingen in het buitenland en verscheidene beveilingingsopdrachten voor V.I.P.’s, ben ik ervan overtuigd dat ik een toegevoegde waarde kan zijn als beveiliger voor uw bedrijf. Ik sta sterk in mijn schoenen, ik ben correct in de omgang en ik ben goed getraind om de-escalerend op te treden. Ik vertel u graag waarom ik reageer op uw uitstaande vacature voor uw bedrijfspand in Arnhem.

Het effect dat je wilt creëren met een openingszin is, dat de lezer het idee heeft dat hij of zij een motivatiebrief gaat lezen van iemand die daadwerkelijk geschikt is voor deze functie en die een meerwaarde kan zijn voor het bedrijf.

Uiteraard is dit een fictief opgestelde zin, maar de boodschap die bij jou moet landen is, dat je met een pakkend begin de lezer enthousiast maakt om de rest van je brief te willen lezen.

Hij of zij zal dan ook meer geneigd zijn om kleine minpuntjes over het hoofd te zien, omdat jij deze in het begin van de brief al hebt goedgemaakt.
In tegenstelling tot een minder goed begin, zullen minpuntjes op gaan tellen en “bijdragen” aan een niet zo overtuigende motivatiebrief. 

Daarna, het middelste deel van je motivatiebrief, de kern van de brief.