Curriculum vitae

 

Een curriculum vitae is een beknopt overzicht van wat jij kan!

Een curriculum vitae heeft als doel om de werkgever een overzichtelijk beeld te geven van bijvoorbeeld jouw ervaringen, talenten en kennis. Het is daarom zaak dat het cv goed ontworpen is. Er moet niet alleen maar in staan wat jouw ervaringen, opleidingen, etc. zijn, maar de werkgever moet deze informatie in een korte tijd tot zich kunnen nemen. Bij het maken van een curriculum vitae is het van belang dat je veel aandacht stopt in de lay-out om de informatie snel en duidelijk te kunnen overdragen.

in spotlight met sterk cv

Wat zet ik in mijn curriculum vitae?

Standaard staat er in een curriculum vitae welke opleidingen en werkervaringen de sollicitant meebrengt en de contactgevens. Er zijn echter nog een legio mogelijkheden die een meerwaarde kunnen geven aan een sollicitatie en waardoor je jezelf kan onderscheiden van anderen. Bekijk de onderstaande onderwerpen eens die je mogelijk in je cv kan plaatsen om een goed en passend beeld van jezelf te schetsen voor het vervullen van een vacature.

checktekst Personalia - Naam (titel), adres, contactgegevens
checktekst Werkervaring - Waar heb je wanneer gewerkt en welke functie met welke taken heb je toen uitgevoerd?
checktekst Opleidingen, trainingen en cursussen - Welke kennis heb je verworven in de afgelopen tijd?
checktekst Pasfoto - Stuur gerust een pasfoto mee in je cv (niet los, maar als onderdeel van). Een professionele pasfoto is aan te raden!
checktekst Professionele samenvatting - Start met een korte tekst waarin je je doelen en meerwaarde beschrijft.
checktekst Rijbewijzen - Indien het van toepassing is, laat dan zien dat je mobiel bent of bepaalde aantekening bezit die een meerwaarde creëren.
checktekst Doelen - Overtuig je nieuwe werkgever door je aspiraties en initiatieven kenbaar te maken.
checktekst Hobby's - Afhankelijk van de functie en/of relevantie kan je eventueel hobby's kenbaar maken. Maak hier geen prioriteit van!
checktekst Interesses - Klein verschil met hobby's, maar het kan net iets meer zeggen over jouw kennisniveau dan hobby's.
checktekst Eigenschappen - Laat vooral zien waar jij goed in bent! Ben jij bijvoorbeeld communicatief heel sterk, laat het weten!
checktekst Skills - Heb jij een specifieke skillset waardoor je een meerwaarde creëert, geef dit dan aan in je curriculum vitae!
checktekst Kennis van - Ben jij goed met bepaalde computerprogramma's? Als het relevant is, zet het dan in je cv!

curriculum vitae gericht maken

Hoe maak ik mijn curriculum vitae op?

Een goede lay-out valt positief op, is niet té druk en is een meerwaarde voor het overzicht dat je moet creëren in een cv. De persoon die jouw sollicitatie in behandeling heeft genomen, moet juist door de lay-out een beter beeld krijgen van de inhoud. Uiteraard wil je wel dat jouw inzending eruit springt en dus meer kans heeft om bekeken te worden. Om dit voor elkaar te krijgen moet je zorgen voor een logische indeling en dit met een goede grafische opzet te ondersteunen. Een goede tip is om de informatie in te delen in vakken zodat de lezer gelijk ziet waar welke informatie te vinden is. De beste tips die we je kunnen geven is door je een paar goede cv's te laten zien waarvan de lay-out opvallend is en de inhoud beter tot zijn recht laat komen.

  • curriculum vitae technisch
  • curriculum vitae overzichtelijk
  • curriculum vitae retro

Wat moet ik weten als ik mijn curriculum vitae ga maken?

checktekst Waar moet ik beginnen? Normaal gesproken zegt men "begin bij het begin". In het geval van een cv is het juist niet het geval. Begin bij het einde en werk terug naar het begin, of stop zelfs na een aantal jaar terug te gaan. Niet alles is relevant voor de functie die je graag wilt hebben. De laatste jaren van je leven zullen een beter beeld geven van jou als persoon, dan tien jaar geleden. Dit is waarschijnlijk ook zo voor de banen en opleidingen die jij de laatste jaren gevolgd hebt. Begin dus aan het eind en werk terug. De niet relevante zaken kan je uit je cv laten en wees ook niet bang om banen en ervaringen van te ver in het verleden niet te benoemen. Wil je toch laten weten dat je wel werkzaam bent geweest, vat het dan samen in één zin. 

checktekst Altijd maar weer spelfouten. Het blijft een terugkomend verschijnsel, spelfouten. De Nederlandse taal is er één waar makkelijk fouten tevoorschijn komen. Zorg ervoor dat je geen spelfouten in je cv hebt staan. Dit geeft een slordige of slechte indruk. Laat je brief controleren, gebruik een spellingscheck en raadpleeg zelfs de goede ouderwetse modellen, zoals het 'Kofschip' / 'Fokschaap'. 

checktekst Waar zet je wat en wat zet je waar? Een cv moet in één oogopslag een overzichtelijk beeld geven over jouw kennis en ervaringen. Ga met gezond verstand om met de plaatsing van de door jou geselecteerde informatie. Van de hak op de tak informatie in je cv neerzetten, daar zal de lezer niet wijs van worden of zelfs lichtelijk geïrriteerd. Een chronologische volgorde of logische indeling maken van de informatie die jij in je cv kwijt wilt, is zeer behulpzaam.

checktekst Maak je cv kort en krachtig. In een cv kan je informatie kwijt van het moment dat je je krantenwijk bent begonnen tot en met de dag van vandaag. Een recruiter zit hier echter niet op te wachten. Jij bent aan het solliciteren voor één specifieke functie die een bepaalde skillset vraagt. Het is dus niet relevant om te vertellen dat jij goed kan voetballen als jij solliciteert voor een functie als zwemcoach. Wees dus heel kritisch naar jezelf met betrekking tot de informatie die jij wilt delen in je cv voor deze specifieke sollicitatie. Ga je wel alles vermelden, dan verlies je snel de aandacht van de recruiter en verliest hij misschien ook zijn/haar interesse in jou.

checktekst Liegen over je kennis en ervaring. Het is officieel verboden om te liegen tijdens een sollicitatieprocedure. Een klein leugentje zullen we misschien allemaal wel eens gemaakt hebben, maar het is, naast dat het officieel niet toegestaan is, niet aan te raden om keihard te liegen tijdens een sollicitatieprocedure. Ben je heel goed bewust dat wat je op papier zet terug te vinden is en dat je daarop gepakt kan worden als het blijkt dat jij niet de persoon bent die je verteld hebt te zijn. Daarnaast blijkt dat leugenaars meestal ontmaskerd worden tijdens een sollicitatieproces en dat daarmee jouw kansen geheel verkeken zullen zijn. Liegen is eigenlijk ook helemaal niet nodig als jij serieus en kritisch op zoek bent gegaan naar een passende vacature voor een functie die jij wil vervullen. Zorg dus dat jouw eigen selectieprocedure realistisch is en past bij jouw kennis, ervaring en mogelijkheden. Zodoende zal jij niet hoeven te liegen in jouw motivatiebrief, curriculum vitae en tijdens een eventueel sollicitatiegesprek.

checktekst Het oog wil ook wat! Een net en overzichtelijk cv geeft een geordende uitstraling. Er zit niemand te wachten op een rommelig cv. Kies dus bewust voor een lay-out dat goed bij je past of die goed bij de functie past waarop je aan het solliciteren bent. Een goede foto van jezelf is daarbij ook erg belangrijk. Heb je geen goede foto van jezelf, wees dan actief genoeg om een nieuwe foto te laten maken van jezelf. Je moet het zien als een eerste indruk en een slechte foto geeft geen goede eerste indruk. 

checktekst Je cv is een feitelijk document dat als zeer belangrijk wordt geacht in het hele sollicitatieproces! Niet iedereen is zich er bewust van dat een cv de grootste reden is om wel of niet in aanmerking te komen voor een sollicitatiegesprek. Ga hier dan ook zo mee om. Spendeer tijd en aandacht aan een goed cv en zorg dat jij wordt uitgenodigd om je cv en motivatie toe te lichten in een persoonlijk gesprek! Denk dus niet bij een snel in elkaar gezet A4'tje dat alleen de inhoud telt. Er is meer te winnen dan dat je denkt!

presteren kort krachtig cv