Motivatiebrief fouten

Het is heel moeilijk aan te geven hoe de lezer van jouw motivatiebrief reageert op de informatie die jij daarin hebt gezet.

motivatiebrief-voorbeelden

De recruiters, die de brieven lezen, zullen allemaal verschillende persoonlijke voorkeuren hebben die bewust en/of onbewust meespelen in de beoordeling.

Het is daarom zaak dat jij je in ieder geval wapent tegen de meest voorkomende en vaak heel makkelijk te voorkomen fouten. Door bewust om te gaan met deze informatie weet jij in ieder geval zeker dat jouw motivatiebrief niet afgewezen wordt door makkelijk te voorkomen foutjes!

checktekst Aanhef van de motivatiebrief.
Indien je het kan achterhalen is een gepersonaliseerde aanhef altijd beter dan een algemene aanhef, zoals beste meneer of mevrouw.
Het is echter wel van groot belang dat wanneer je een brief met een persoonlijke aanhef verstuurt, je zeker weet of je de brief verstuurt naar een mannelijk of vrouwelijk persoon.

Begin je de brief al met een fout door een man met mevrouw aan te spreken of vice versa, dan zet je gelijk al een verkeerde toon. Wees dus zeker van het geslacht als je je motivatiebrief met een persoonlijke aanhef verstuurt en maak ook geen spelfouten in het schrijven van de naam van de lezer. Weet je het niet zeker, kies dan voor een algemene aanhef en begin de motivatiebrief gewoon met beste of geachte heer of mevrouw.

checktekst Solliciteren op een functie en reageren op een vacature. 
Meestal begint een motivatiebrief met de vermelding dat de schrijver van de brief wil solliciteren op een functie of reageert op een vacature. Het komt echter nogal vaak voor dat deze twee door elkaar gehaald worden en dat er verkeerde zinnen opgesteld worden.  

Veelal worden er dan zinnen geforumuleerd als “Bij deze wil ik graag solliciteren op de vacature….”. Wees dus goed bewust van wat je op het papier zet. Het is dus “solliciteren op een functie” en “reageren op een vacature”.

checktekst Vergeten om te vermelden welke functie je wil solliciteren. 
Nog vervelender is dat er daadwerkelijk motivatiebrieven verstuurd worden waarin niet is vermeld op welke functie men wil solliciteren.
Dit klinkt gek, maar het blijkt toch waar te zijn. Waarschijnlijk in alle commotie van het opstellen van een goede motivatiebrief worden de simpele dingen vergeten.

Vermeld altijd in je brief op welke functie je solliciteert en in welke plaats. Wil je het nog duidelijker maken? Zet dan ook de naam van het bedrijf erbij. Zodoende weet je zeker dat er geen misvattingen kunnen ontstaan over jouw intenties.

Een goede oplossing om te voorkomen dat jou dit niet overkomt is om vooraf een klein schemaatje te maken waarin je in grote lijnen neerzet waar je welke informatie neerzet. Je kan achteraf dan makkelijk even controleren of je in ieder geval die zaken vermeld hebt die je moet en wil vermelden in jouw motivatiebrief. 

checktekst Schrijffouten in een motivatiebrief. 
De Nederlandse taal spreken en de Nederlandse taal schrijven zijn twee klasses apart.
Vooral met de nieuwe manieren van communiceren via Whatsapp en andere social media kanalen lijkt het wel alsof de Nederlandse taal een nieuw accent heeft gekregen.

Los daarvan is het voor velen nog zeer moeilijk om de ‘d’ – ’t’ – ‘dt’ uit elkaar te halen. Weet je niet zeker hoe je een werkwoord moet spellen, kijk dan nog eens terug naar theorieĆ«n zoals het kofschip/fokschaap en gebruik bijvoorbeeld Google om te zien hoe een bepaald woord geschreven moet worden.

Kom je er niet uit, wees dan zo slim om je zin anders te formuleren en een ander woord te gebruiken dat je wel goed kan spellen. Spelfouten in een motivatiebrief kunnen opgevat worden als een gebrek aan kennis en dat kan in jouw nadeel werken.

checktekst Liegen over je kennis en ervaring. 
Het is officieel verboden om te liegen tijdens een sollicitatieprocedure.
Een klein leugentje zullen we misschien allemaal wel eens gemaakt hebben, maar het is, naast dat het officieel niet toegestaan is, niet aan te raden om keihard te liegen tijdens een sollicitatieprocedure.

Ben je heel goed bewust dat wat je op papier zet terug te vinden is en dat je daarop gepakt kan worden als het blijkt dat jij niet de persoon bent die je verteld hebt te zijn. Daarnaast blijkt dat leugenaars meestal ontmaskerd worden tijdens een sollicitatieproces en dat daarmee jouw kansen geheel verkeken zullen zijn.

Liegen is eigenlijk ook helemaal niet nodig als jij serieus en kritisch op zoek bent gegaan naar een passende vacature voor een functie die jij wil vervullen. Zorg dus dat jouw eigen selectieprocedure realistisch is en past bij jouw kennis, ervaring en mogelijkheden. Zodoende zal jij niet hoeven te liegen in jouw motivatiebrief, curriculum vitae en tijdens een eventueel sollicitatiegesprek.

checktekst Het doel van een motivatiebrief uit het oog verliezen. 
Wanneer jij begint aan een motivatiebrief moet je goed in gedachten houden wat je daarmee wilt bereiken. Het doel van een motivatiebrief is dat jij jezelf zodanig verkoopt dat de recruiter die jouw brief leest genoeg interesse heeft gekregen om meer van jou te willen zien.

Jij bent dus zelf de kernboodschap die je in de brief moet verwerken.
Waarom ben jij nu geschikt voor de functie en laat zien dat zij kunnen winnen door jou aan te nemen voor de baan.

Naast alle regeltjes, weetjes, trucjes en tips, is het hoofddoel van de brief nog steeds dat jij jezelf verkoopt in je eigen motivatiebrief of dat er in ieder geval genoeg interesse is gewekt om meer van jou te willen zien.