Tips eerste werkdag

Een goede indruk maken op de eerste werkdag!
De eerste werkdag is altijd een spannende dag.

motivatiebrief-voorbeelden

Het maakt niet uit of je net je eerste baantje hebt gekregen of dat je al 20 jaar aan het werk bent. Een eerste dag bij een nieuw bedrijf betekent nieuwe mensen, nieuwe cultuur, nieuwe verwachtingen, etc. etc.

eerste-werkdag-tips-intro

Wat kan je doen om tijdens een eerste werkdag een positieve indruk te maken?

checktekst Kom niet te laat op je eerste werkdag.
Een inkoppertje misschien, maar stiekem gebeurt dit nog te vaak.
Denk eens wat voor signaal je afgeeft aan je baas en je collega’s als je gelijk al te laat binnenkomt op werk. Zorg dat je zeker weet dat je op tijd bent. Een nieuwe route betekent onvoorziene files, vertragingen met openbaar vervoer, etc.

Je kan beter een half uur te vroeg zijn dan een minuut te laat. Zorg dat je dit voor elkaar hebt en wees gewoon op tijd!

checktekst Stel jezelf voor aan je nieuwe collega’s. 
Jij bent de nieuweling en mensen vinden het netjes en waarderen het als jij de moeite neemt om jezelf voor te stellen aan hen.
Ga dus actief langs je collega’s en stel jezelf voor.

Zeg wie je bent en stel vragen aan je nieuwe collega’s om een goed beeld te krijgen wat zij doen en wij zij zijn. Vertel ook iets over je jezelf en dat je het leuk vindt en gemotiveerd bent om te beginnen op je nieuwe werkplek.

checktekst Onthoud namen van je nieuwe collega’s. 
Een veel voorkomend probleem is dat je snel de namen vergeet van nieuwe mensen, vooral als je ineens veel nieuwe namen moet onthouden. Een tip om namen te onthouden is om hun naam te herhalen nadat zij zich voorgesteld hebben.

Sluit het gesprek ook af met een groet en een naam. Je hebt dan minimaal één keer hun naam gehoord en twee keer zelf uitgesproken. Vergeet je een naam toch, ga dan niet te lang afwachten totdat je hun naam weer gehoord hebt, maar vraag gewoon nogmaals om hun naam.

checktekst Bewaar de frisse wind voor later. 
Een nieuwe werknemer is nog een stuk minder betrokken en is nog niet zo gewend aan de processen die lopen.
De kans is dus groot dat jij, als nieuwe werknemer, een hoop processen ziet die niet of minder effectief zijn.

Wees niet gelijk te kritisch naar de manier van werken op de werkvloer van je nieuwe functie. Steek je wel gelijk van wal over wat er allemaal beter kan en slecht is geregeld, dan loop je een grote kans dat mensen jou maar een bijdehande betweter vinden.

Leer eerst goed de cultuur en mensen kennen en in verloop van tijd kan je dan goed en onderbouwd wat voorstellen maken over de verbeteringen van een aantal processen. Uiteraard ben jij wel de professional die zijn/haar werk goed wilt uitvoeren, dus behoud wel je eigen werkstandaard.

checktekst Stel jezelf open voor anderen. 
Een nieuw gezicht is voor anderen soms ook even wennen.
Zorg dat je open houding hebt naar je collega’s zodat jij niet afschrikt om benaderd te worden. Neem een open houding aan en toon interesse in de verhalen van je collega’s. 

checktekst Sociaal zijn is goed.
Als er op je nieuwe werk sociale happenings zijn, doe dan mee. Dit is een mooie kans om mensen te leren kennen en op een ander niveau met hen te praten. Het is niet erg om in het begin terug te vallen in clichés.

Het gesprek vordert vanzelf naar andere onderwerpen. Zoek naar overeenkomsten waarover je kan praten.

Vooral in het begin kan je veel winnen door aanwezig te zijn tijden sociale activiteiten. Het geeft aan dat je interesse hebt in de mensen en niet alleen in het werk.