Sollicitatieprocedure

Elk sollicitatie gaat volgens een vooraf bepaalde procedure.
Wat kan ik verwachten tijdens een sollicitatieprocedure?

motivatiebrief-voorbeelden

Per bedrijf kan dit verschillen, maar in grote lijnen zal dit nagenoeg identiek zijn. Om een goed beeld te geven van hoe het totale proces in zijn werk gaat volgt hieronder een lijstje met fasen die je moet doorlopen om te beginnen op je nieuwe baan.

sollicitatieprocedure-doorlopen

checktekst Vacature zoeken
checktekst Motivatiebrief schrijven
checktekst Curriculum vitae opstellen
checktekst Sollicitatiegesprek en onderhandelingen

Vacature zoeken

Als bedrijf zijnde wordt er een vacature geschreven, waarop kandidaten met hun motivatiebrief kunnen reageren.
De vacature is dan vaak al een goede indicatie hoe het bedrijf zich wil profileren en welke wensen en eisen ze aan de kandidaat stellen.

Aan jou de taak om de juiste vacature te vinden waar je je thuisvoelt of zelfs uitgedaagd wordt en die aansluit op jouw profiel en competenties.

Motivatiebrief en curriculum vitae

Na het vinden van een geschikte vacature ga je je voorbereiden op het maken van een motivatiebrief en het opstellen van een passend cv.

Het is verstandig om eerst wat informatie te zoeken over het bedrijf en de betreffende functie. De informatie uit het onderzoek geeft je extra handvatten om een nog passendere motivatiebrief en cv op te stellen. Het is wel de bedoeling dat je uit blijft gaan van je eigen karakter, kennis en krachten.

Jij wil hen overtuigen van jouw meerwaarde, dus houd dit goed in de gaten! Het onderzoek naar het bedrijf geeft je simpelweg een mogelijkheid om jou op de meest overtuigende manier te presenteren dat past bij de cultuur en wensen van het bedrijf dat de vacture heeft uitgezet.

Na het versturen van de motivatiebrief en het cv zal het bedrijf je uitnodigen om op gesprek te komen als ze genoeg interesse hebben gekregen. Kijk hier nog even voor meer tips voor het schrijven van een motivatiebrief of meer tips voor het opstellen van een cv.

Als je een goede brief hebt geschreven en een perfect cv hebt opgesteld en hierdoor geselecteerd bent, begint de volgende uitdaging, namelijk het sollicitatiegesprek!

Sollicitatiegesprek en onderhandelingen

Verschillend per bedrijf en afhankelijk van je eigen optreden tijdens het sollicitatiegesprek, heb je één of meerdere gesprekken.
Het bedrijf zal willen inschatten of jij de juiste kandidaat bent, maar voor jou moet dit ook een goed gesprek zijn waaruit je kan afleiden of het bedrijf wel het juiste bedrijf is en past bij jouw wensen en verwachtingen.

Vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek is niet alleen goed voor het verkrijgen van informatie, maar geeft ook een actief signaal af aan je interviewer. Stel dus altijd vragen.

Met deze kennis weet je dat je vooraf aan zo’n gesprek niet alleen goede antwoorden moet voorbereiden op de vragen die je verwacht, maar dus ook goede vragen moet opstellen die je wilt stellen. Er is namelijk niets zo vervelend, dan een functie toegewezen te krijgen bij een bedrijf waar je achteraf liever niet voor wilt werken. 

Dit gaat vaak ten koste van productiviteit en motivatie wat zich uit in slechte resultaten met eventueel slechte referenties. Nog belangrijker is natuurlijk jouw werkplezier dat verloren gaat in het proces.

Wanneer je aangenomen wordt, zullen de contractuele zaken afgehandeld moeten worden om vervolgens aan het werk te kunnen. Wees niet te bescheiden als het gaat om de salarisonderhandelingen en secundaire arbeidsvoorwaarden (die vaak in een tweede gesprek naar voren komen). Blijf wel reëel in de onderhandelingen voor een beter salaris of secundaire arbeidsvoorwaarden.

Als zij jou graag voor de baan willen, dan heeft dat uiteraard een reden en kan je in sommige gevallen best vragen voor een beter salaris als je denkt dat dat redelijk is. Vooraf een klein beetje onderzoek doen naar vergelijkbare functies en salarissen kan je helpen om een reëel beeld te krijgen over wat mogelijk is.

Wanneer je de vacature van je leven tegen komt, laat dan ook niets aan het toeval over en zorg dat je perfect voorbereid bent zodat je er alles aan hebt gedaan om deze functie naar je toe te trekken. Het zou natuurlijk zonde zijn als de droombaan verloren gaat door een onjuiste voorbereiding!