Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden

Het is zover!
Een geweldige baan gevonden, de sollicitatie goed doorlopen, alleen de voorwaarden zijn erg mager.

motivatiebrief-voorbeelden

Hoe zorg jij er nu voor dat je deze geweldige baan ook met goede arbeidsvoorwaarden kan gaan uitvoeren?

Het is een bekende situatie.
Aangenomen voor een geweldige functie, maar eigenlijk ontevreden over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Waar kies je dan voor? Of kan je misschien nog invloed uitoefenen op de arbeidsvoorwaarden?

blog-intro-sollicitatiegesprek-en-onderhandelingen

Stel een grens

Zorg ervoor dat je grenzen stelt tijdens het sollicitatiegesprek. Je kan een geweldige baan vinden, maar zonder voldoende inkomen kan je niet verder. Ga vooraf aan de onderhandeling goed bij jezelf te rade en stel voor jezelf hele duidelijke grenzen. Waar ligt mijn grens en wijk daar niet vanaf!

De menselijke psyche zal van nature achteraf beslissingen goed gaan praten, maar zorg ervoor dat jij dat niet hoeft te doen. Zorg ervoor dat jij tevreden bent als je die baan aanneemt. 

Onderzoek vergelijkbare functies

Onderhandelen is een moeilijk onderwerp. Velen voelen zich er niet prettig bij en zullen het daarom ook laten. Het is toch een kans die je als werknemer zou moeten pakken om jouw baan nog interessanter te maken.

Door simpelweg te onderzoeken wat vergelijkbare functies betalen kan je een goed beeld krijgen van de mogelijkheden die er bestaan. Meestal wordt er op basis van ervaringen en opleidingen met de salarissen ‘gespeeld’. Er zal in genoeg gevallen nog best wat speling zijn.

Wees open en eerlijk

Maak er geen spelletje van. Wees open en eerlijk tegen je werkgever. Je wilt de werkrelatie goed beginnen, dus wees open en eerlijk in je bedenkingen en in de moeilijkheden die je voor je ziet op basis van de aangeboden voorwaarden.

Ga een volwassen en eerlijk gesprek aan met je nieuwe werkgever en probeer in overleg een situatie te creëren waar beide partijen mee kunnen leven.

Wees creatief

Creatieve oplossingen zijn vaak goede oplossingen. Er zal niet altijd iets te winnen zijn met betrekking tot salarisverhoging, maar misschien zijn er secundaire voorwaarden die aangepast kunnen worden.

Misschien kan je vooraf een prestatiebonus afspreken. Denk gerust out of the box in het nastreven van je gestelde doelen en grenzen. 

Succes!

Team motivatiebriefvoorbeeld.nl