Inzicht in de motivatiebrief

De motivatiebrief begrijpen voor meer succes!
Een motivatiebrief is het eerste contactmiddel in een nog niet bestaande relatie tussen werkgever en werknemer.

motivatiebrief-voorbeelden

Een werkgever is gebaat bij het aannemen van goede en betrouwbare werknemers.
De werkgever zoekt een werknemer die zijn salaris, of tarief, dubbel en dwars waard is.

Niet alleen qua kennis en ervaring, maar het liefst neemt een werkgever een sollicitant aan die betrokken is en past bij het bedrijf.

Een motivatiebrief is het middel dat ingezet wordt door werkgevers om een eerste selectie te maken tussen alle kandidaten (de sollicitanten). Er komen op één vacature soms wel honderden sollicitatiebrieven binnen.

Een werkgever heeft geen tijd om alle sollicitanten te spreken. Via alle ingezonden motivatiebrieven wordt er (meestal) een kleine selectie gemaakt.

Op basis van een goede motivatie is de werkgever bereid om ook een cv door te lezen. Zijn beide interessant genoeg, dan volgt er een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

De motivatiebrief als onderscheidend middel voor de sollicitant

De sollicitant (de aanstaande werknemer) is zich er van bewust dat hij/zij niet de enige kandidaat is voor een vacature.
Het is dus nodig om jezelf aantrekkelijk te maken en te onderscheiden, zonder dat je daarbij een uitgebreid verhaal kan doen. Een motivatiebrief is dan het geschikte middel.

Het is echter nog niet makkelijk om jezelf te onderscheiden van een grote groep mensen op basis van één korte motivatie. Het is daarom van groot belang dat je als sollicitant goed bedenkt welke criteria er aan je gesteld zijn, welke pre’s er bestaan en wat voor cultuur er heerst in een bedrijf.

Een kleine voorbereiding kan al een grote klik betekenen tussen de schrijver en de lezer van de ingezonden motivatiebrief.

In de motivatiebrief moet naar voren komen welke geschikte kwaliteiten jij bezit (zonder daarbij je cv over te schrijven), welke meerwaarde jij kan bieden en hoe gemotiveerd jij bent. Zodoende schets jij jezelf als hét totaalpakket waar het bedrijf het meest bij gebaat is.

Als je jezelf hebt bewezen, dan komen de details vanzelf aan bod in een sollicitatiegesprek. Het gaat er eerst om of jij je kan onderscheiden door middel van één enkele motivatie. Wees dus niet bescheiden, maar zorg ervoor dat de motivatie in je brief wel klopt!

Soort motivatiebrief

Er zijn twee soorten motivatiebrieven. 
Een open motivatiebrief en een gerichte motivatiebrief naar aanleiding van een vacature.

Open motivatiebrief schrijven
Bij een open motivatiebrief reageer je op een bedrijf en geef je aan welke kwaliteiten je bezit en in wat voor soort posities je zou wilen werken. Daarnaast geef je ook aan waarom je specifiek naar dat bedrijf een open sollicitatie stuurt.

In een open motivatiebrief presenteer je jezelf waarom jij een toevoeging voor het bedrijf kan zijn. Ook wanneer een bedrijf geen vacatures heeft kan je proberen door je open sollicitatie om deze te creëren.

Gerichte motivatiebrief schrijven
Een gerichte motivatiebrief schrijf je naar aanleiding van een vacature die je ergens hebt zien staan. Op internet, de krant, de radio, waar dan ook. Hierbij ga je in je motivatiebrief specifiek in op de wensen van het bedrijf zodat jouw brief goed aansluit bij wie ze zoeken.

Motivatiebrief tips via onze links!

Het zal niet vaak in je leven voorkomen dat je moet solliciteren. Je zal waarschijnlijk niet veel ervaring hebben met het schrijven van een goede motivatiebrief. Je bent op zoek naar een baan, ervan overtuigd dat jij de meest geschikte kandidaat bent voor de baan, maar je moet het alleen nog even vertellen aan je nieuwe werkgever, via één motivatiebrief.

Om jou te helpen een succesvolle sollicitatieprocedure af te ronden, hebben wij wat tips en voorbeelden op een rijtje gezet.

Via de volgende pagina’s krijg jij toegang tot de beste tips om een goede motivatiebrief te schrijven, waarschuwen we jou voor de meest gemaakte fouten in een motivatiebrief en krijg jij de mogelijkheid om jouw brief te vergelijken of inspiratie te krijgen via een lange lijst van motivatiebrief voorbeelden. We gaan er vanuit dat hiermee heel veel vragen over het schrijven van een goede motivatiebrief zijn beantwoord.

Denk dus niet te licht over het maken van een goede motivatiebrief. Jij wilt die baan heel graag en dit is jouw kans om dat te bereiken! Bereid je dus goed voor, schrijf een goede motivatie en zorg dat jouw brief opvalt tussen een lange lijst van aanmeldingen! 

Succes!