Overtuigende kern in je motivatiebrief

Het middelste deel van je motivatiebrief is de kern van de brief.

motivatiebrief-voorbeelden

In de kern zorg je ervoor dat jouw argumenten naar voren komen en laat je zien dat jij een meerwaarde bent voor het bedrijf en vertel je ze waarom.
Maak niet dezelfde fout als veel anderen door te vertellen hoeveel het bedrijf voor jou kan betekenen, want daar zijn ze niet naar op zoek!

Om je een goed idee te geven wat je NIET moet doen hebben we hieronder eerst een voorbeeld gegeven van een verkeerde invulling van de kern van je motivatiebrief.

Het voorbeeld gaat in op sollicitanten die (nog) niet op het niveau zijn of de juiste papieren hebben om op dat moment de functie zelfstandig uit te kunnen voeren, maar wel graag zouden willen uitvoeren omdat ze bijvoorbeeld wel de basiskennis in huis hebben.

Hoe het niet moet!
“Als ik de functie mag vervullen, weet ik zeker dat ik veel kan gaan leren. Ik sta heel erg open voor de tips en adviezen van ervaren werknemers en ik leer snel. Ik heb nog niet veel ervaring op het gebied van deze functie, maar het lijkt me echt heel erg leuk werk. Ik weet zeker dat ik het werk met heel veel plezier ga uitvoeren.”

Het voorbeeld laat duidelijk zien wat er mis is. Het schort niet per se aan het enthousiasme van de kandidaat, maar door te vertellen dat je veel wilt leren en ervaring op gaat doen tijdens het uitvoeren van deze functie, zeg je eigenlijk dat je op dit moment nog niet geschikt bent om deze functie uit te gaan oefenen.

Je gaat het bedrijf dus veel tijd en energie kosten om jou alleen al op het niveau te krijgen waarop je zelfstandig deze functie kan gaan uitvoeren. 

Het komt natuurlijk vaak voor dat mensen met dezelfde uitdaging zitten als in het voorbeeld is geschetst.
Je wilt die baan graag hebben, want je wilt graag leren en verder groeien, maar op dit moment kan je nog niet voldoen aan de eisen.
Dan is het dus zaak dat jij op een andere manier gaat vertellen hoe jij een meerwaarde kan zijn voor het bedrijf.

Hoe het zou kunnen!
“Tijdens mijn recent afgeronde opleiding heb ik op veel verschillende vlakken ervaring en kennis opgedaan op het gebied van -xxx-. Deze kennis en ervaring heb ik reeds toegepast tijdens verschillende projecten en ik heb gemerkt dat ik dit met veel plezier en volharding heb weten uit te voeren.

De resultaten waren altijd bevredigend volgens opdrachtgevers en zij benadrukten altijd mijn originele en creatieve aanpak en oplossingen. Ik zou heel graag mijn originaliteit en creativiteit willen toepassen bij een erkend bedrijf als het uwe.

Ik zou een grote rol willen spelen in het creëren van nieuwe mogelijkheden om de klant positief te verrassen. Door de aanwezige ervaring in uw bedrijf verwacht ik een snelle groei in mijn eigen ontwikkeling te zien, mede doordat ik zeer leergierig ben en geen 9-5 mentaliteit heb.”

De nadruk bij dit laatste voorbeeld ligt op wat de sollicitant wel kan betekenen voor het bedrijf.
Tussen de regels lees je alsnog dat de sollicitant net van school komt, maar er lijkt al veel meer ‘bagage’ aanwezig te zijn dan in het vorige voorbeeld.

Er staat ook een duidelijke verwijzing naar de sterke kanten van de sollicitant en hoe deze ingevuld zouden kunnen worden als de functie door hem bekleed zou worden. 

Het is dus belangrijk om goed na te denken over de manieren waarop je een verhaal kan vertellen. Door de nadruk te leggen op jouw sterke punten voorkom je een opsomming van jouw minder ontwikkelde kant.

Je geeft, zonder te liegen een zeer positief beeld af.
Lees hierna dan ook verder voor een goede afsluiting van de brief, dat zorgt voor een goede laatste indruk.

Details van je ervaring en kennis komen dan later aan bod in een eventueel sollicitatiegesprek.
Voor nu is het zaak dat jij de lezer in ieder geval kan overtuigen om jou uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek.